Alt du skal vide om fillers

Myterne er mange og har man ikke prøvet fillers før, kan det virke grænseoverskridende at få sprøjtet noget ind i ansigtet. Men hvad er fillers egentlig? Vil andre kunne se at du har fået noget lavet? Og hvad med risici? I havde mange spørgsmål, da vi bragte emnet op på instagram og tog et udvalg af dem med til ekseperterne i Stockholm. Her er, hvad de svarede.

(i betalt samarbejde med Allergan og Juvéderm)

Hvad er fillers?

Kort sagt består fillers af hyaluronsyre, som er et sukkerstof, der findes naturligt i vores hud, bindevæv, og ledvæske. Hyaluronsyre er med til at binde fugt i huden og af samme grund kender du måske allerede ingrediensen fra din hudpleje. Det er ingen hemmelighed at indholdet af hyaluronsyre, kollagen og elastin i huden daler i takt med at vi ældes. Og konsekvensen er ikke til at tage fejl af. Din hud bliver tyndere, og mister sin spændstighed og fylde. Fillers bruges især til at plumpe læber, fjerne fine linjer, rynker og dybe rander under øjnene med, samt til at definere hage, kindben og kæbelinje. Selv næsen kan man give en mere æstetisk form med fillers.

Hvor længe holder resultatet? 

Mange foretrækker hyaluronsyre fillers, fordi det er en naturlig og ikke-permanent løsning. Det vil altså sige, at vores krop nedbryder filleren, ligesom den naturlige hyaluronsyre, som vi allerede har i huden. Der findes dog stadig enkelte semi-permanente fillers på markedet. Man kan regne med at resultatet holder fra 9-24 måneder alt efter hvilken filler du vælger, og hvilket område der behandles.

Hvor dybt i huden lægges filler?

Fillers bliver ofte lagt dybt i huden under både hud-, muskel- og fedtvæv. På den måde kan huden nemlig løftes og filleren vil aldrig kunne mærkes. Ved eksempelvis læber lægges filleren dog ret overfladisk.

 Vil andre kunne se, at jeg har fået lavet fillers? 

Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget du har fået lavet, men umiddelbart nej. Dine venner, kollegaer, og familie vil måske bemærke at du ser pænere og friskere ud, men folk skal helst ikke kunne se, hvad du har fået lavet. Fillers skal anvendes til at skabe konturering af ansigtet, genskabe fylde, eller til at fjerne mørke skygger, eksempelvis under øjnene eller ved mundvigene. Gør et grundigt hjemmearbejde inden du vælger, hvilken klinik du vil gå til. Book en  konsultation, og stol altid på din mavefornemmelse, når du går derfra. Under konsultationen vil behandleren vurdere dit ansigt grundigt og I vil også tale om, hvilket eller hvilke områder, der skal behandles for at kunne skabe det bedste resultat for dig. Det kan være en god ide at spørge om før og efter billeder på patienter de har behandlet på klinikken, så du ved om deres æstetik stemmer overens med din egen.

Hvilke risici er der ved filler?

De mest alvorlige bivirkninger er heldigvis meget sjældne, men en almindelig bivirkning er hævelse, og især læberne kan hæve meget. Nogle hæver meget lige efter behandlingen mens andre hæver mere dagen efter. Ud over hævelse kan man opleve ømhed, rødme og blå mærker efter stikkene. Alt sammen noget der går væk i løbet af et par dage eller en lille uge. De sjældne bivirkninger dækker over infektion og kapseldannelse, men skulle det ske vil du få udskrevet antibiotika, som vil få bugt med det i løbet af et par uger. En kritisk men heldigvis også ekstrem sjælden bivirkning er tilstopning af blodkar. Du skal reagere med det samme, hvis din hud bliver bleg eller du føler en kulde i huden. Filleren vil herefter blive opløst.

Gør det ondt?

Samtlige Juvéderm fillers indeholder bedøvelse, som mindsker ubehag under behandlinger. Får du fillers i dine læber får du desuden en ekstra bedøvende creme på inden, da dette er et meget følsomt område at behandle.

Er der en downtime?

Man kan som regel tage på arbejde næste dag, uden at se mærkelig ud. Det kan dog være en god ide at alliere sig med en meget dækkende concealer, hvis du skulle have fået et blåt mærke. Det er vigtigt ikke at komme make-up på eller at røre ved det behandlede område i 6-12 timer efter, da bakterier kan trænge ind i huden og skabe en infektion. Kom is på området, for at mindske hævelse og blå mærker. Nedkøling af vævet i de første 24 timer efter behandlingen vil mindske hævelsen drastisk. Undgå Ipren, Treo, Kodymagnyl, fiskeolier, alkohol og kosttilskud med ingefær og hvidløg i dagene inden behandlingen. Dette gør nemlig blodet tyndere, hvorfor man nemmere får blå mærker. I dagene efter behandlingen skal du undgå hård træning, der får blodkarrene til at udvide sig og kan være med til at forværre et blåt mærke. Stærk sol eller ekstrem kulde bør du undgå i op til 2 uger efter behandlingen. Du bør ligeledes undgå at få en ansigtsmassage  i 48 timer efter. Der skal ganske vidst meget til, men du kan risikere at presse filleren lidt flad. Undgå i det hele taget at massere eller trykke for meget på det behandlede område i de første 48 timer.

Hvor længe holder resultatet?

Holdbarheden på fillers er meget forskellig og afhænger både af området, der behandles samt af personen, men generelt siger man 9-24 måneder. Nogle mennesker har mere end andre af det enzym i huden, som nedbryder fillers, hvilket betyder, at filleren forsvinder hurtigere. Derudover har det også betydning, hvor dybt i huden filleren bliver lagt. Jo dybere filleren lægges og jo mindre bevægelighed der er i området, desto bedre holder filleren. I læberne lægges filleren eksempelvis ret overfladisk ligesom det er et område man bevæger meget, og af den grund er det også det område, der vil holde den korteste tid. Langt de fleste vil dog opleve stadig at have mere fyldige læber efter et år.

Og hvad hvis jeg fortryder?

Alle fillers fra Juvéderm er ikke-permanente, og kan opløses igen, hvis du skulle fortryde din behandling.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.